Minőségi termőföld rendelés gyors határidővel és információs vonal:
06-20-92-73-626
  |  Honlap térkép  |  Kapcsolat, üzenet küldése  


Termőföld rendelés aznapi kiszállítással és további részletes információ:

06-20-92-73-626
http://termofold.eu/s/termofold_szallitas/i/2_s.jpg

Szolgáltatások:

 • talajcsere
 • gépiföldmunka
 • tereprendezés
 • pincetömb kiemelés, medence ásás
 • árok ásás, alap ásás 
 • kotró bérlés rendelés
 • termőföld rendelés
 • billencs, billenős autó rendelés bérlés
 • Bobcat, JCB. Gehl cat rendelés bérlés

http://termofold.eu/s/termofold_szallitas/i/3_s.jpg


Termőföld árakTöltőföld, humusz eladás

Töltőföld, humusz eladással, humusz rendeléssel, humusz árakkal kapcsolatos információk Tovább »


Termőföld rendelésFolyamatos termőföld akció Budapesten és környékén!

Folyamatos termőföld akció Budapesten és környékén! Tovább »Termőföld megrendelés

Különbőző termőföldek rendelésével, gyors kiszállításával kapcsolatban tudunk bővebb információt nyújtani. Tovább »


Termőföld szállításFekete, erdei, barna, réti barna föld ára, árak

Fekete, erdei, barna, réti barna földek Tovább »Kerti termőföld választékunk


Kerti termőföld választékunk, versenyképes árak
Tovább »


SzolgáltatásokBobcat munka, bobcat bérlés

Bobcat munka végzése, cégünk a Bobcat munkák specialistája. Tovább »Bontás: házak, épületek bontása, lebontása

Bontáskor keletkező sitt, építési törmelék elszállítása, lerakása nem probléma( építési törmelék,tégla , beton, cserép,mész, sitt) hisz ezek a természetben szinte bárhol föllelhető természetes anyagok. Kémiai összetételük nincs megváltoztatva, ezért bomlásukkal nem szennyezik környezetünket. Elhelyezésük szinte bármelyik bányában megoldható, de a leggazdaságosabb a kizárólag sitt és törmelék lerakása céljára fenntartott bányákban. Ezek ugyanis nem igényelnek különösebb környezet védelmi felkészülést. Keresnek egy nagyobb gödröt (pl. régi bányát, külszíni fejtést, felhagyott homokbányát.) és a megfelelő engedélyeztetés után egyszerűen betemetik sittel, törmelékkel. Az ilyen bányákban a sitt és törmelék elhelyezési költsége általában 1200-1600 ft.m3-ként. Tovább »Föld feltöltés, visszatöltés

Föld feltöltés, visszatöltés: föld fölé kiemelt alapok, házak feltöltése, kertek, udvarok feltöltése mélyen fekvő területek, kertek feltöltése bobcat-tal, töltőfölddel.
Gödrök, túlásott pincék visszatöltése bobcat-tal, töltőfölddel. Tovább »Gépi földmunka

Gépi földmunka Bobcat vagy egyéb gépek használatával. Telefonon részletes információt, árakat adunk. Tovább »Hótolás, hóeltakarítás Bobcat felhasználásával

Hótolás, hóeltakarítás Bobcat felhasználásával: Tovább »Kertépítés, kertészet, kert

Teljes körű kertépítést vállalunk a kerttervezéstől a kivitelezésen át a kertfenntartásig magas színvonalon. Elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében dolgozunk, de végeztünk már munkát a Balatonnál és a Tisza-tónál is. Elvégzett munkáinkra garanciát adunk. Kivitelezéseinken folyamatos vezetői felügyelettel vagyunk jelen. Tovább »Sitt és szemét elszállítása

Sitt és szemét elszállítása konténerrel, vagy billenős autóval, és rakodása Bobcat-el.
Manapság a szemét és hulladék megsemmisítése az emberiség egyik legnagyobb problémája. Főleg a plasztik( műanyag) elterjedése óta. Ezek legnagyobb részét a csomagoló anyagok teszik ki. Tovább »Sózás, síkosság mentesítés, Bobcat gépekkel

Sózás, síkosság mentesítés, Bobcat gépekkel... Tovább »Talajcsere

Elgazosodott , gyenge silány földek kitermelése Bobcat-el elszállítása: konténerrel, ill. billenős autóval, új friss termőföld szállítása, behordása elterítése, elsimítása Bobcat-tel Tovább »Tereprendezés, kertrendezés

Gépiföldmunka árak, bobcat bérlés, rendelés, óradíj, minikotró bérlet óradíj, óradíjak valamint egyösszegű vállalások:
FONTOS! Mielött gépet rendel bárhonnan, győzödjön meg az ár/teljesítmény arányról!
Aktuális árainkról vagy gépparkunkról érdeklődjön telefonon. Tovább »Termőföld szállítás eladás, rendelés

Termőföld szállítás eladás, rendelés. Akciós terület: Budapest és környéke.
A kiszállítás módját helyszíni megtekintéssel lehet eldönteni, ezért a pontos árat, csak ez után tudunkadni.
Szállítási árak a megközelíthetőségtől a szállítási távolságtól függően változnak. Tovább »

Termőföld - XIV. FEJEZET. A félsivatagok és sivatagok talajai

(Elégtelen átnedvesedésű talajok.)
Az évi csapadék mennyiségének további csökkenésével a sók felhalmozódása a talajban még nagyobb fokú. Az alacsony csapadékmennyiség csak gyér növényzet kifejlődését teszi lehető­vé, ennek következtében a talajokban kevés a humusz, a talaj világos szinü.
Ide tartoznak a félsivatagok és a sivatagok talajai.
A félsivatagok talajai. Legjobban ismeretesek a száraz mezőségek talajai. Ezeken a ned­vesség­hiány következtében a növényzet gyér és csak kevés humuszt hozhat létre. Oroszország félsivatagi talajaiban a humusz mennyisége dél felé haladva fokozatosan kevesebb. Mig az északibb talajokban a humuszos szint és az altalaj szine közt éles különbség van, addig a délibb változatokban ez ritkán észlelhető. A humuszos szintnek nincs határozott szerkezete, és ha van is, ez csak a legfelső részre szorítkozik. A talaj szelvényében mindig megtaláljuk a szén­savas meszet, melyet gyakran gipsz kisér. A mész és a gipsz kiválások mélysége a talaj felszinéhez közel van, rendszerint már a feltalaj is pezseg, ha savval leöntjük. A mállás termékei közül a feltalajból csak a legkönnyebben kilúgozható sók, a nátrium chloridja és szulfátja, lúgozódnak ki, azonban ezek sem jutnak mélyre. A többi bázis, valamint a vas és az aluminium hidrátjai nem vándorolnak.
Ennek a csoportnak talajai nagy elterjedésüek európai és ázsiai Oroszország félsivatagi mező­ségein. Szinük és humusztartalmuk alapján három alcsoportba oszthatók be, a gesztenyebarna, a barna és a szürke talajok csoportjába.
Ebbe a csoportba sorolandók még a szubtrópusi vidékek száraz mezőségeinek (Ausztrália, Délafrika) és a mérsékelt öv száraz, meleg tájainak (Spanyolország) vörös talajai.
A gesztenyebarna talajok. Oroszország szürke árnyalatú déli csernoszjomai már átmenetek a gesztenyebarna talajokhoz, amelyek a csernoszjom zónát délről övezik és helyenként, mélyebb tereprészekben nyelvszerüen a csernoszjom közé is ékelődnek. A Volga vidékén nagyobb területeket borítanak, innen széles övben húzódnak kelet felé, ahol az Altainál csernoszjomba mennek át, magasabb fekvésük következtében. A Volgától nyugat felé keskenyebb övben húzódnak a doni kozákok földjén és a Krimen keresztül Beszarábia déli felébe. Glinka az Alföld bizonyos barna mezőségi talajait is ide sorolja a szinbeli megegyezés alapján, amely meglepően nagy; ami barna mezőségi talajaink azonban tulajdonképpen csernoszjomok.
Gesztenyebarna talajok fordulnak elő még Szibéria egyes részeiben, Mandzsuriában, az óceánig azonban nem jutnak el. Az Északamerikai Egyesült Államokban is vannak gesztenye­barna talajok, itt a dry farmingos száraz nyugat legjobb talajait alkotják.
A gesztenyebarna talajok legfontosabb jellemvonása a feltalajnak az érett nemes gesztenye szinéhez hasonló sötétbarna szine. Innen kapták nevüket is. Ez a sötétbarna szin határozott szürkés árnyalattal bir, amely a déli csernoszjomok szinére emlékeztet.
A tipusos gesztenyebarna talaj szelvénye Glinka szerint a következő:
A1 szint. A talaj legfelső része (5‑7 cm) réteges; világosabb árnyalatú és aránylag laza. Alsó része tömöttebb, hiányzik benne a déli csernoszjomra annyira jellemző szemcsés szerkezet. Ha egy száraz rögöt szétütünk, az apró lőporszerü részekre esik szét. Ez a szint az egész humuszos feltalajnak egy harmada.
A2 szint. Világos szinü, tömött, mint az A1 alsó része, sem szemcsés, sem diós szerkezettel nem bir. A szineződés lefelé fokozatosan elhalványodik és foltok és nyelvek alakjában lép fel.
A humuszos réteg vastagsága 60 centimétert is elér, ha nem számítjuk az egyes humuszos nyelveket, melyek lejjebb is hatolnak.
A humuszos rétegben gyakran jól kifejlődött, függőleges, egymástól 5‑8 centiméterre levő hasadékok vannak. Ezek a hasadékok a talajt prizmás rögökre osztják.
A talaj savtól az A1 szint alsóbb részeiben, de gyakran már a felszinen is pezseg. Ez különösen akkor következik be, ha az anyakőzet sok szénsavas meszet tartalmaz. Az alsó humuszos szintben gipsz és tekintélyes szénsavas mészkiválások vannak foltok alakjában.
A gesztenyebarna talajok lehetnek homokosak vagy agyagosak. Általában véve inkább könnyebb talajnemek.
Chemiailag a különböző szintek összetételének egyformasága jellemzi őket, a mállás termékei nem vándorolnak. Ezt mutatja a következő elemzés, mely egy szibériai (Jenisseiski kormány­zóság) gesztenyebarna talajra vonatkozik (Stassievics elemzése):
Gesztenyebarna talaj összetétele (Jenisseiski kormányzóság).

A szint
C szint

0-5.4 cm
%
5-12 cm
%
11-17 cm
%
57-63 cm
%
Kovasav  
SiO2
62.78
64.07
65.20
65.69
Aluminiumoxid  
Al2O3
15.01
15.41
15.46
15.63
Vasoxid  
Fe2O3
5.09
6.15
5.60
6.42
Mész  
CaO
2.45
2.72
2.97
3.42
Magnézia  
MgO
2.14
1.40
1.98
1.22
Káli  
K2O
1.72
1.64
1.73
1.43
Nátron  
Na2O
2.18
2.12
2.32
2.13
Foszfor  
P2O5
0.15
0.13
0.14
0.14
Szénsav  
CO2
-
-
1.13
0.63
Nedvesség  
H2O
2.89
2.49
1.80
1.77
Izzitási veszteség
(humusz és kötött viz)
8.25
6.14
4.26
3.42
összesen
99.99
99.81
99.75
99.53
A gesztenyebarna talajok humusztartalma ritkán tesz ki 5%‑ot, rendszerint 3‑4.5% közt van. Sok növényi tápanyagot tartalmaznak és öntözve biztos terméseket hoznak.
A barna félsivatagi talajok. Ugyanezt mondhatjuk a barna félsivatagi talajokról. Ilyeneket irtak le Szibériából a Balchasch‑tó vidékéről, továbbá a szamárai kormányzóság egyes tájairól. Ezek világosbarna talajok, humusztartalmuk csak 1‑2%, a humuszos réteg vastagsága 40‑50 cm és már a felszinen is erősen meszes.
A szürke félsivatagi talajok. Ezek a Turkesztánból és Transzkaukáziából leirt félsivatagi talajok világosszürke szinüek. Feltalajuk 1‑2% humuszt tartalmaz és mindig meszes. Altalajuk lösz.
A szürke talajokban az átmenet a humuszos feltalaj és a humuszt nem tartalmazó altalaj közt nem éles, alig látható. 50‑től 150 centiméterig terjedő mélységben mindig tartalmaznak nagyobb mennyiségü mészkiválást, amely alatt gipszes erek fordulnak elő.
A szürke félsivatagi talajok laza talajok, melyek öntözésre kiválóan alkalmasak. A régi civilizáció már hatalmas öntözőmüveket létesített rajtuk, amelyek ezeknek a vidékeknek nagy jólétet biztosítottak. Az utódok azonban az öntözőműveket nem tartották fenn, a vezetékek romba dőltek és az egykori népes vidékek lakatlan pusztákká váltak. A modern civilizáció egyik feladata az, hogy ismét létesítsen itt öntözőműveket és ezáltal a kulturának ujabb teret nyisson meg.
A szürke félsivatagi talajokban a talaj minden pórusát, a rovarok járatait, a gyökerek helyét vékony mészkéreg vonja be. Ez a meszes hártya már a sivatagok meszes kérgeire emlékeztet.
A vörös félsivatagi talajok. Ebbe a csoportba tartoznak végül a szubtrópusi régiók fél­sivatagjainak vörös talajai is. Ilyenek Kisázsiából, Perzsiából, Ausztráliából és Spanyolország déli részéből ismeretesek. Feltalajuk nagyon kevés humuszt tartalmaz, szine éppoly vörös, mint az altalajé. Feltalaj és altalaj egyaránt nagyon meszesek.
A sivatagi kérgek. Sivatagokat jellemző képződmények a kérgek, amelyek vékony hártya­ként borítják a sivatag köveit.
A sivatagban növényzet hiányában az organikus mállás szünetel. A mechanikai mállás nagyon élénk, hatására a kőzetek apró részekre esnek szét, melyek közül a finomabbakat a szél kifújja és csak a durvábbakat hagyja ott. A chemiai mállás a vizhiány miatt lassú, de azért nem szünetel teljesen. A sivatagban is esik néha eső, ha ritkán is. Évek mulhatnak el eső nélkül. Az egyszerre lehulló eső mennyisége azonban tekintélyes lehet. Ez beszivárog a megrepedezett kőzetbe és elbontja. A hidrolizis a magas hőmérséklet miatt nagymérvü. Ha a kőzetre rá süt a Nap, a sós oldatok a finom repedéseken és hajszálcsöveken át a felszinre jutnak és elpárolognak.
Walther szerint a Nap heve a sivatagban a kőzetet átitató nedvességet, a bányanedvességet is, felszívhatja nagy mélységekből. Ez is hoz magával oldott anyagot, amely a kőzet felszinére érve kiválik. A kikristályosodott sókat a szél elfújja, a kivált vas és mangánoxidok pedig a kőzetet barna kéreggel vonják be, melyet a homokfúvás fényesre csiszol. Ez a kéreg sokszor igen vékony, kemény és olyan erősen tapad a kőhöz, hogy nem lehet elválasztani tőle. Máskor tekintélyes vastagságú lehet. A nubiai homokköveket ujjnyi vastag, sötétbarna vagy fekete vaspáncél borítja, amely a napsütés hatására megrepedhet és leválhat a kőről.
A kéreg igen kemény, a homokfúvás nem koptatja el, legfeljebb csak fényesre csiszolja. Keménységével megvédi az alatta levő kőzetet a homokfúvás koptató munkája ellen, ezért Walther védőkéregnek is hivja.
A világos és a sötétszinü kőzeteket egyformán borítja be a védő kéreg és ez adja meg a sivatag szinének barna alaptónusát.
A sivatag szélén a talajt gyakran vastag mész- vagy gipszpáncél borítja, amely a talajvizből emelkedett fel a nagymérvü párolgás következtében.
A mészpáncél tekintélyes vastagságú lehet. Jeruzsálem környékén, ahol «nari»‑nak hivják, két méter vastagságot is elér.
Sziriában, Algériában, Tuniszban és Marokkó belsejében a mészpáncél nagy területeket borít teljesen függetlenül a térszintől és az anyakőzettől. 50‑100 cm vastag és ott, ahol laza kőzetet takar, a bennszülöttek könnyen jutnak lakáshoz, úgy, hogy a mészpáncél alól a földet kivájják.
Egyiptom csapadékban szegényebb részeiben a mészkérget hasonló eredetü gipszkérgek váltják fel.
Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://termofold.eu/a-felsivatagok-es-sivatagok-talajai-termofold-57/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://termofold.eu/doc57/

Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://termofold.eu/d57-Term-145-fld-XIV-FEJEZET-A-flsivatagok-s-sivatagok-talajai.doc

Kulcsszavak

Partnerek


Kiemelt akciós szolgáltatási területeink:

Budapest I. kerület Várkerület: Gellérthegy , Krisztinaváros , Tabán , Vár (Budapesti vár), Víziváros

Budapest II. kerület: Adyliget, Budakeszierdő , Budaliget, Csatárka, Erzsébetliget, Erzsébettelek, Felhévíz, Gercse, Hársakalja, Hárshegy, Hűvösvölgy, Kővár, Kurucles, Lipótmező, Máriaremete, Nyék, Országút, Pálvölgy, Pasarét, Pesthidegkút-Ófalu, Petneházyrét, Remetekertváros, Rézmál, Rózsadomb, Szemlőhegy, Széphalom, Szépilona, Szépvölgy, Törökvész, Újlak , Vérhalom, Víziváros , Zöldmál

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer: Aquincum, Aranyhegy, Békásmegyer, Csillaghegy, Csúcshegy, Filatorigát, Hármashatárhegy, Kaszásdűlő, Mátyáshegy, Mocsárosdűlő, Óbuda, Óbudaisziget, Remetehegy, Rómaifürdő, Solymárvölgy, Táborhegy, Testvérhegy, Törökkő, Újlak , Ürömhegy

Budapest IV. kerület Újpest: Istvántelek, Káposztásmegyer, Megyer, Népsziget , Székesdűlő, Újpest

Budapest V. kerület Belváros-Lipótváros: Belváros, Lipótváros

Budapest VI. kerület Terézváros - városrész: Terézváros

Budapest VII. kerület Erzsébetváros: Erzsébetváros, Istvánmező

Budapest VIII. kerület Józsefváros: Istvánmező , Józsefváros, Kerepesdűlő, Tisztviselőtelep

Budapest IX. kerület Ferencváros: Ferencváros, Gubacsidűlő, József Attila-lakótelep

Budapest X. kerület Kőbánya: Felsőrákos, Gyárdűlő, Keresztúridűlő, Kőbánya-Kertváros, Kúttó, Laposdűlő, Ligettelek, Népliget, Óhegy, Téglagyárdűlő, Újhegy

Budapest XI. kerület Újbuda: Albertfalva, Dobogó, Gazdagrét, Gellérthegy , Hosszúrét, Kamaraerdő, Kelenföld, Kelenvölgy, Kőérberek, Lágymányos, Madárhegy, Őrmező, Örsöd, Péterhegy, Pösingermajor, Sasad, Sashegy , Spanyolrét, Szentimreváros, Tabán

Budapest XII. kerület Hegyvidék: Budakeszierdő , Csillebérc, Farkasrét, Farkasvölgy, Istenhegy, Jánoshegy, Kissvábhegy, Krisztinaváros , Kútvölgy, Magasút, Mártonhegy, Németvölgy, Orbánhegy, Sashegy , Svábhegy, Széchenyihegy, Virányos, Zugliget

Budapest XIII. kerület: Angyalföld, Margitsziget, Népsziget , Újlipótváros, Vizafogó

Budapest XIV. kerület Zugló: Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr, Városliget

Budapest XV. kerület: Pestújhely, Rákospalota, Újpalota

Budapest XVI. kerület: Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom

Budapest XVII. kerület Rákosmente: Akadémiaújtelep, Madárdomb, Rákoscsaba, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Régiakadémiatelep

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre: Alacskai úti lakótelep, Almáskert, Bélatelep, Belsőmajor, Bókaytelep, Erdőskert, Erzsébettelep, Ferihegy, Ganzkertváros, Ganztelep, Gloriett-telep, Halmierdő, Havanna-telep, Kossuth Ferenc-telep, Lakatostelep, Liptáktelep, Lónyaytelep, Miklóstelep, Rendessytelep, Szemeretelep, Szent Imre-kertváros, Szent Lőrinc-telep, Újpéteritelep

Budapest XIX. kerület Kispest: Kispest, Wekerletelep

Budapest XX. kerület Pesterzsébet: Gubacsipuszta, Kossuthfalva, Pacsirtatelep, Pesterzsébet, Pesterzsébet-Szabótelep

Budapest XXI. kerület Csepel: Csepel-Belváros, Csepel-Kertváros, Csepel-Ófalu, Csepel-Rózsadomb, Csepel-Szabótelep, Csillagtelep, Erdőalja, Erdősor, Gyártelep, Háros, Királyerdő, Királymajor, Szigetcsúcs

Budapest XXII. kerület Budafok-Tétény: Baross Gábor-telep, Budafok, Budatétény, Nagytétény

Budapest XXIII. kerület Soroksár: Millenniumtelep, Soroksár, Soroksár-Újtelep

Akciós szolgáltatási területeink:

 • Csömör
 • Csobánka
 • Csabdi
 • Diósd
 • Dunakeszi
 • Ecser
 • Etyek
 • Érd
 • Fót
 • Göd
 • Gödöllő
 • Gyömrő
 • Isaszeg
 • Kerepes
 • Kistarcsa
 • Maglód
 • Mány
 • Bicske
 • Zsámbék
 • Herceghalom
 • Mende
 • Mogyoród
 • Monor
 • Nagykovácsi
 • Nagytarcsa
 • Páty
 • Pécel
 • Pest
 • Perbál
 • Pilisborosjenő
 • Piliscsaba
 • Pilisvörösvár
 • Pomáz
 • Solymár
 • Sülysáp
 • Szentendre
 • Szigethalom
 • Szigetszentmiklós
 • Szilas
 • Szilasliget
 • Telki
 • Tinnye
 • Törökbálint
 • Újbuda
 • Üllő
 • Vecsés
 • Budaőrs
 • Budajenő
 • Budapest
 • Dunaharaszti,
 • Budakalász,
 • Budakeszi,
 • Bugyi,
 • Csömör,
 • Erdőkertes,
 • Etyek,
 • Gyál,
 • Halásztelek,
 • Maglód,
 • Kerepes,
 • Kistarcsa,
 • Mogyoród,
 • Pilisszentiván,
 • Páty,
 • Perbál,
 • Pilisborosjenő,
 • Piliscsaba,
 • Piliscsév,
 • Pilisjászfalu,
 • Pilisszántó,
 • Pilisvörösvár,
 • Pomáz,
 • Solymár,
 • Soroksár,
 • Sóskút,
 • Szada,
 • Százhalombatta,
 • Tárnok,
 • Tinnye,
 • Tök,
 • Telki,
 • Üröm,
 • Vecsés,
 • Veresegyház,
 • Zsámbék